Omgeving

Het mooie Westerwolde is een uniek gebied met zijn historische bouwwerken en prachtige natuur gelegen tussen Drenthe en Duitsland. Er is de laatste decennia veel in natuur geïnvesteerd en zo werden de beekdalen van de Ruiten Aa, Westerwoldse Aa en Mussel Aa in hun oorspronkelijke staat hersteld. Nu meanderen ze weer door het fascinerende landschap met een rijke flora en fauna. In Westerwolde treft u ruim 2000 hectare bos en natuurgebied aan.  Fiets- en wandelmogelijkheden genoeg in de regio Westerwolde. Rustzoekers en natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen!

Wandelen

Wandelen in Westerwolde

Op www.wandelnet.nl treft u meerdere ‘ommetjes’ met verschillende afstanden die allemaal onderdeel uitmaken van het Westerwoldepad. Het Westerwoldepad tussen Ter Apel en Wedderbergen is totaal ruim 80 km lang.
Nog eens 35 wandelroutes vindt u bij stichting wandelen in westerwolde

Eén van de oudste bossen van Nederland, het Lieftinghsbroek bij Weende, kunt u onder begeleiding van een boswachter bezoeken. Ook de Kloosterbossen in Ter Apel zijn zeer oud en midden in de bossen vindt u het Klooster Ter Apel, hier zijn diverse wandeltochten uitgezet. Dichtbij kunt u een korte wandeling maken door het Dokter Hommesbos bij Onstwedde. Het is een wat mysterieus aandoend bosje op de heuvels van een oude zandverstuiving wat zeer de moeite waard is.

Vogels spotten

Op korte afstand kunt u vogels kijken bij de Veenhuizerstukken, dit is een voormalig vloeiveld van de aardappelmeelfabriek Stadskanaal. Vanuit de vogelobservatiehut kun je lepelaars, zomertalingen, berg- en slobeenden bespieden. Op vogelkijkhut.nl treft u meer informatie aan.

Fietsen

Via het uitgebreide fietsknooppuntensysteem bepaalt u zelf de lengte van uw fietsroute.
Er liggen honderden kilometers comfortabel fietspad op u te wachten.

De ANWB heeft de volgende fietsroutes uitgezet die dicht in de buurt zijn, de stadskanaalroute (34 km) en  de westerwoldse-aa-route (33 km).

Tourist Info Westerwolde heeft o.a.:
-Stroomdalroute Zuid-Groningen
-Westerwoldse Aa fietsroute
-Vestingroute
-Ruiten Aa route
Ook op www.route.nl vindt u diverse fiets- en wandelroutes.

Bezienswaardigheden 

Een greep uit de vele bezienswaardigheden in Westerwolde en omgeving:

In Onstwedde o.a. de Juffertoren, museum ’t Slaaitnhoes, Ter Wupping en het beschermd dorpsgezicht Smeerling.

De Westerwoldse Struunroute, is een Antiek- en Curiosaroute langs allerlei winkels in Westerwolde, van Bellingwolde in het noorden tot Sellingen in het zuiden. De route is met de auto of de fiets uitstekend te doen. info: www.strunendoorwesterwolde.nl

Veel tuinen in de regio worden opengesteld voor publiek.
Westerwolde rijgt, tien dagen tuinen en kunst
Opentuinenestafette, 7 afdelingen van Groei en bloei stellen tuinen open van eind mei tot september
Het tuinpad op, tuinenmarathons in Duitsland en Nederland van eind februari tot begin oktober

Museumspoorlijn STAR Stadskanaal

Klooster ter Apel 

MOW-Museum Westerwolde

Vesting Bourtange

Hunebedcentrum in Borger

Wildlands, adventure Zoo Emmen

Kijk eens op www.westerwolde.groningen.nl voor nog veel meer culturele uitstapjes naar musea, galerieën en ateliers, vestingen, kerken, kloosters, molens en andere historische gebouwen.

Wij wensen u een fijne tijd in Westerwolde!